Gå til innholdet

Hard debatt om søndagsåpent

​På frokostdebatt hos Virke, om regjeringens forslag om søndagsåpent, kom Sifo, Damvad og John Wagner fra Danske Samvirkende Købmend med faglige innlegg.

20150506danmark

John Wagner fortalte at erfaringene i Danmark er entydige, etter at det ble åpent for søndagsåpent høsten 2012. Det har flyttet omsetning fra små byer og små butikker, til store byer og store butikker. I Danmark, som et lite land, har man nå fått områder uten tilgang til dagligvarehandel – såkalte dagligvareørkener. Han mener det kan bli et enda større problem i Norge der avstander er ennå større.

 Med utgangspunkt i dagens produktivitet og lønnsomhet i norsk handel, har DAMVAD beregnet effekten av en liberalisering av åpningstidsbestemmelsene.  Virkningen er ganske enkel. Produktiviteten i norsk varehandel vil på kort sikt gå ned. Og selv etter en nødvendig omstilling, der fem prosent av virksomhetene tvinges ut av markedet, vil man ikke oppnå mer enn en retur tilbake til dagens produktivitet.  SIFO sin nye undersøkelse viser at søndagen fortsatt er en annerledesdag - og at en stor majoritet i befolkningen ønsker at den fortsatt skal være det. Det er et flertall mot forslaget i nær sagt alle grupper, byer og bygder, blant gamle og unge, kvinner og menn.Last ned foiler i lenkemenyen og les hele artikkelen hos Virke.

 • Frivillighet

  Frivillighet

  "For frivilligheten er søndagen den dagen da flertallet kan stille opp."
 • Skoledagen

  Skoledagen

  "Det er ikke bare å flytte søndagen til onsdag når man har små barn."
 • Fritid

  Fritid

  "Det er greit å planlegge søndagstur, for da har de fleste andre også fri."
 • Familien

  Familien

  "For familien er det fint med en dag uten mas og kjas. Søndagen er det ene hvilepunktet for alle."